Vatra Duha Svetoga

Vatra Duha Svetoga

Prošli vikend održao se kamp za dječake od 9 do 14 godina u Kući mira u Međugorju. Na kampu je sudjelovalo 14 dječaka i 8 voditelja. Voditelji su bili naša braća iz zajednice iz više zemalja, tako da možemo reći da je ovaj susret bio internacionalni. Braća iz Njemačke, Hrvatske i Bosne i Hercegovine dala su sve od sebe da dječacima bude lijepo na kampu. Kako nam se bližio blagdan Pedesetnice, za temu kampa odabrali smo Pedesetnicu – silazak Duha Svetoga. Cijela je kuća odisala tim Duhom, sa stropova su visjeli papirnati plamičci Duha Svetoga, a u sredini je bio veliki bijeli golub – simbol Duha Svetoga, koji je u tom obliku sišao nad Isusa na rijeci Jordan. Na zidu je bio veliki plakat na koji su dječaci lijepili male i velike papirnate plamičke za svako dobro djelo koje su učinili na kampu (za ustupanje stolca drugom dječaku, za donošenje hrane na stol, za čišćenje, za riječi hvala, molim i oprosti).

I da ne ostane sve samo na toj slici Duha Svetoga, pobrinuo se sam Duh Sveti koji nas je svojom vatrom opet lagano dodirnuo, kako samo on to zna. Zaista je cijela Kuća mira gorjela kao u Mojsijevo vrijeme, ali nije izgorjela, jer gdje je Duh Sveti tu je toplina i vatra, ali ne i palež.

Kroz igru, zabavu i druženje dječaci su mogli upoznati tko je ustvari ta treća božanska osoba kojoj nema ni lika ni obličja. I nije bilo lako to objasniti, ali vjerujemo da se Duh Sveti sam pobrinuo da se približi dječacima i pokaže u njihovim srcima.

Dječaci su upijali prezentaciju koju smo im pripremili na temu Duha Svetoga i svim se srcem borili na kvizu za prvo mjesto koje je nosilo i prvu nagradu, a to je molitva svih sudionika za pobjednike.

Asfalt školskog igrališta dobro smo zagrijali dvosatnim igranjem nogometa. Nakon toga smo išli probuditi šumu u Vrtu svetog Franje gdje smo igrali igru Osvoji zastavu u kojoj su dječaci mogli zajednički uživati u prirodi i traženju zastave protivničkog tima.

Pjesmom i osobnom molitvom slavili smo Boga i treću božansku osobu. Dječaci su također predmolili radosna otajstva krunice u kojima su razmatrali događaje s početka Isusova života ovdje na zemlji.

Na kraju smo u kreativnoj radionici rezali apostole,Gospu i male plamenove iz papira koje smo lijepili na velike plakate. Plakate su dječaci uokvirili drvenim letvicama pa su na taj način dobili lijep ukras za zid svoje sobe.

Dječaci su oduševljeno zaključili da im je bilo fenomenalno i da jedva čekaju sljedeći kamp.

Hvala svim voditeljima, kuharicama, roditeljima, fratrima i Katoličkoj Crkvi čiji smo radosni članovi.

Božji i Marijin blagoslov svima!