Svjetski dan mladih u Poljskoj

Svjetski dan mladih u Poljskoj

Jedan od središnjih događaja godine milosrđa u kojoj se nalazimo bio je Svjetski dan mladih održan u Krakowu.  Dvadeset tutića i Totus Tuus mladih krenulo je u Poljsku 20. srpnja s mladima naše Varaždinske biskupije. Naše prve poljske dane proveli smo u Župi Bogdanovv gdje smo doživjeli veliku gostoljubivost i toplinu domaćina Poljaka i obitelji koje su nas ugostile. Hodočastili smo u marijansko svetište Czestochowu, Wadowice – rodno mjesto svetog Ivana Pavla II.,  i Kalwariju – jedno od najstarijih hodočasničkih mjesta u Poljskoj. Po dolasku u Krakow iščekivali smo susret s papom Franjom zajedno s mladima iz cijelog svijeta kojih je svaki dan bilo sve više.

Da bismo se što bolje pripremili za središnji događaj svaki, smo dan sudjelovali na programu za Hrvate predvođeni hrvatskim biskupima. Osobito drago bilo nam je posjetiti Svetište Ivana Pavla Drugog  i Svetište Božjeg milosrđa pokraj kojeg se nalazi samostan u kojem je živjela sestra Faustina i odakle je počelo štovanje Božjeg milosrđa. U četvrtak smo radosni dočekali Papu s kojim smo svaki dan imali program: u petak  križni put, u subotu bdijenje i u nedjelju svetu misu.

Budući da je geslo susreta bilo Blago milosrdnima oni će zadobiti milosrđe, Papa je govorio o milosrđu jezikom  mladih i u kontekstu svjetskih zbivanja. Potaknuo nas je da izađemo iz svoje udobnosti, obujemo cipele i pronesemo radost i nadu po cijelom svijetu! Poseban je doživljaj doživjeti to katoličanstvo naše crkve s mladima iz cijelog svijeta.  Ohrabreni zajedništvom i Papinim riječima vratili smo se u Hrvatsku vjerujući da možemo biti nositelji promjena i kanali Božjeg milosrđa u ovom svijetu.