Što znači biti pravi vjernik?

Što znači biti pravi vjernik?

Na poziv župnika Župe svetoga Martina u Belom Manastiru don Josipa Kajića,  animirali smo susret krizmanika u subotu 29. studenog. Na susret se odazvalo preko 30 krizmanika. Nakon predstavljanja zajednice, upoznavanja i nekoliko igara za opuštanje i zabavu, don Josip održao je kratko predavanje o Došašću te o pravom značenju priprave za Božić. Krizmanici su morali odgovoriti na pitanje “Što to znači biti pravi vjernik?”

Poslije predavanja i kratke pauze, uslijedilo je slavljenje i igra asocijacija u kojoj su krizmanici morali pogoditi glavni pojam Došašće /Advent. Potom su podijeljeni u četiri skupine čitali misna čitanja za četiri adventske nedjelje te progovorili o tome što ih je u biblijskim čitanjima posebno dotaklo. Krizmanici su donijeli osobne odluke koje će provesti u djelo tijekom Došašća kao način priprave za Božić – dobro djelo, odricanje, lijepa riječ, koje su zapisali na komadić papira. U župnoj crkvi svetog Martina molili smo krunicu kao pripravu za svetu misu.

Don Josip je u misnoj propovijedi istaknuo kako često više brinemo o izvanjskom, o spremanju kuće i čišćenju, a malo mislimo na čišćenje duše te nas je potaknuo na sakrament pomirenja kao vid priprave za Isusovo rođenje.

Misi su nazočili i roditelji krizmanika koji su potom poslušali župnikov nagovor o odgovornom roditeljstvu u dvorani centra za mlade. Nakon toga uslijedile su radionice u kojima su roditelji bili podijeljeni u pet skupina unutar kojih su razgovarali o aktualnim temama poput Kako se vjera živi u mojoj obitelji? Smatram li se praktičnim vjernikom? Doživljavam li župu kao drugu obitelj?  Nakon plenuma uslijedilo je svjedočanstvo članice Totus Tuusa, a cijeli je susret završio kratkom molitvom i pjesmom Rijeke žive vode kao zahvalom za sve duhovne darove koje smo primili na susretu.