?>

Prvi “Totus Tuus” kamp za dječake u Splitu

Prvi “Totus Tuus” kamp za dječake u Splitu

U organizaciji međunarodne Molitvene zajednice “Totus Tuus”, nesebičnu pomoć splitskih volontera, Župe svetog Mateja – apostola i evanđelista te župnika don Jure Vrdoljaka, od subote 19. do nedjelje 20. lipnja 2021. u toj splitskoj župi, u gradskom kotaru “Ravne Njive”, održan je dvodnevni duhovno-rekreativni kamp za dječake. Tema kampa bio je sveti Josip.

Pridržavajući se epidemioloških mjera, dvadesetak dječaka, u dobi od 9 do 15 godina, sudjelovalo je u programu koji su pripremili braća i sestre iz Totus Tuus-a. Uz domaću splitsku braću i sestre, za tu prigodu članovi su došli i iz Čakovca, Zagreba, Križevaca, Osijeka i Njemačke. U jutarnjim satima subote dječaci su u pratnji roditelja iz Splita, Trogira i okolice dolazili u splitsku župu gdje se započelo s igrama upoznavanja. Budući da je ovu godinu papa Franjo posvetio svetom Josipu, posebnost je bila upoznavanje toga sveca uz pripremljenu prezentaciju.

Među brojnim aktivnostima izmjenjivale su se: igraonice s katehetskim sadržajima; glazbeni dio s pjesmom i slavljenjem; sportska nadmetanja te brojne igre prilagođene dobi sudionika. Prostor između župne crkve, kapele, igrališta te blagovaonice za obrok odzvanjao je smijehom, molitvom, pjesmom te prijateljskim razgovorima. Članovi TT-a, zbog svoje marijanske duhovnosti, kroz molitvu krunice naglasak su stavili i na pobožnosti Majci Božjoj. Duhovni sadržaji nakon raznih igara uveli su mlade u meditativno ozračje obližnje kapelice i župne crkve svetog Mateja gdje je misu u subotu i nedjelju te euharistijsko klanjanje u subotu navečer predvodio domaći župnik don Jure, uz uključivanje samih dječaka kroz ministriranje i animiranje slavlja. Molilo se za razne osobne, obiteljske te životne potrebe dječaka, molitvene zajednice i župe koja je ugostila događaj.

Vjerujemo da dječacima nije nedostajao ni smartphone, čije je korištenje ograničeno tijekom aktivnosti na kampu. Spontana zahvala samih dječaka, radost u igrama, molitvi i tijekom druženja bila je nagrada svima koji su organizirali i uložili svoje vrijeme i trud da ovaj kamp uspije  te približi Isusa i Mariju svim sudionicima. Posebna zahvala ide sestrama Totus Tuus-a te mladim župljankama, koje su uložile dodatni napor u pripremu jela, uključivši prema mogućnostima i same dječake u jednostavnije poslove u pomoći oko stola.