Posjetili smo Vjerana Radikovića u samostanu u Maria Bronnenu

Posjetili smo Vjerana Radikovića u samostanu u Maria Bronnenu

Ekipa tutića uputila se u Njemačku u samostan Maria Bronnen u prekrasnom šumovitom Schwarzwaldu kako bi posjetila Vjerana Radikovića, člana zajednice Totus Tuus koji je s nepune 22 godine ušao u novincijat Regularnih kanonika sv. Augustina. Novicijat je razdoblje obuke i pripreme novaka, budućih redovnika prije polaganja zavjeta, kako bi se razabralo jesu li pozvani na redovnički život. Kongregacija Braće zajedničkog života broji 20-tak redovnika, a red Sestara zajedničkog života 7 sestara. Njihova matična kuća nalazi se u Maria Bronnenu. Karizme reda su gostoprimstvo, klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu i ljubav prema Majci Božjoj.

Naš brat Vjeran odveo nas je u švicarsko nacionalno svetište u rodnu kuću svetog Nikole (Niklaus) von Flüe. Brat Klaus bio je ugledna osoba, kantonalni savjetnik i općinski sudac, iznad svega žudio je za samoćom i duhovnim životom pa je uz pristanak obitelji 1467. izabrao život pustinjaka na osamljenom mjestu u klancu Ranft (dolina Melchtal), udaljenom nekoliko minuta od obiteljskog doma. Tamo je molio, postio, hranio se jedino svetom pričešću i pio izvorsku vodu. Sunarodnjaci su mu 1468. nedaleko njegove pustinjačke nastambe izgradili kapelicu. Dolazio bi samo na misu i pojavljivao se u javnosti jedino u slučaju ako bi ga pozvali da spasi mir i otkloni rat između borbenih kantona. Omiljen zbog svoje mudrosti i svetosti, savjetnik mnogih državnika i svećenika, stekao je časni naslov „oca domovine“ i ujedinitelja Švicarske, štovan i od katolika i od protestanata. Svetim ga je 15. svibnja 1947. proglasio papa Pio XII. Zaštitnik je Švicarske, kantona Obwalden, papinske švicarske garde, mnogih švicarskih župa, crkava i udruga, mnogočlanih obitelji, vijećnika, mirovnih sudaca, odvojenih supružnika i brakova u krizi.

Također smo imali priliku upoznati i družiti se s Hrvatima katolicima iz Švicarske te posjetiti veličanstvenu baziliku svetog Blaža.