“Ostanite u gradu dok se ne obučete u Silu odozgor.” (Lk 24, 49)

“Ostanite u gradu dok se ne obučete u Silu odozgor.” (Lk 24, 49)


Ovogodišnje bdijenje mladih Varaždinske biskupije uoči blagdana Duhova pod geslom “Ostanite u gradu dok se ne obučete u Silu odozgor” (Lk 24, 49) održalo se u subotu, 7. lipnja, a bilo je zamišljeno kao svojevrsno hodočašće župama i ulicama Varaždina. Sudjelovalo je dvjestotinjak mladih cijele Varaždinske biskupije pa smo se i mi aktivno uključili u ovaj veliki događaj.

Bdijenje je započelo u 20.00 sati u crkvi Dobroga Pastira župe sv. Fabijana i Sebastijana gdje su, nakon pozdravnih riječi vlč. Tihomira Koseca, povjerenika za pastoral mladih naše biskupije, bogoslovi zagrebačkog nadbiskupijskog sjemeništa izveli predstavu “Niti čujem, niti vidim”, inspiriranu životom gluhoslijepe osobe Helen Keller. Predstava nam je pomogla da osvijestimo našu gluhoću i sljepoću srca koja je pogubnija od one fizičke te nas potaknula da ne prezremo one najmanje i marginalizirane te da počnemo gledati ono što se očima ne vidi i slušati ono što se ušima ne čuje.

Nakon predstave formirala se procesija sa svijećama koja je krenula prema crkvi sv. Vida, a putem smo molili slavna otajstva krunice. Stigavši u crkvu sv. Vida slušali smo Riječ Božju, izabrane odlomke iz Djela apostolskih koji su nam progovorili o životu i djelovanju novorođene Crkve nakon silaska Duha Svetoga na apostole.

Sljedeća hodočasnička postaja bila je crkva sv. Nikole u kojoj smo se u kratkom klanjanju poklonili Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu i molili da i danas izlije svoga Duha na nas. Putem do crkve pjevali smo krunicu Božanskoga milosrđa.

Nakon klanjanja uputili smo se do varaždinske katedrale, koja je bila posljednja postaja našeg malog hodočašća, a gdje smo slavili svečanu svetu misu koju je predvodio vlč. Kosec. Objasnio nam je tko je Duh Sveti i na koji način u nama djeluje te nas potaknuo da ovome svijetu pokažemo ljubav i radost koje su plod života u Duhu. Na kraju svete mise, svaka je osoba pojedinačno primila blagoslov polaganjem svećeničkih ruku.

Obučeni u Silu odozgor krenuli smo radosno ususret našoj svakodnevici.