?>

Molitva

Karl Rahner kaže: “Kršćanin sutrašnjice će biti mistik, čovjek koji je nešto iskusio, ili ga neće biti.” Danas živimo u svijetu napretka i znanosti, no u mnogim područjima Bog je isključen. Novi svijet koji smo stvorili vlastitim snagama je svijet bez Boga i stoga su mnogi ljudi nezadovoljni i dezorijentirani.

Mnogi su članovi naše zajednice to doživjeli. Iz praznine i ispraznosti života došao je vapaj: “Bože, ako postojiš, onda se pokaži meni.” To je bio početak prijateljstva s Bogom.

Biti prijatelj s nekim znači nalaziti se s njim, razgovarati, slušati, gledati ga… Sve je to, u odnosu na Boga, u molitvi.

Molitva počinje kada vjerujemo da Bog postoji, da me poznaje i da me gleda s ljubavlju. “Krist nam je dao ljubav, i On nas ljubi zauvijek! On nas voli čak i kada smo ga razočarali. On nas uvijek obuhvaća svojom milošću!”(Ivan Pavao II)

Svaki vjernik može moliti. Molitva je oživljavanje srca, pogled ili riječ usred radosti ili tuge. Molitva također znači da svakodnevno uzmemo određeno vrijeme samo za Boga – čak i ako to u početku znači samo 5 minuta.

Jedna od opasnosti u ovom vremenu je da se izgubimo u materijalnim stvarima, čak i u vjerskom životu. Vjerujemo da svaki apostolat ima svoje temelje u molitvi, u Kristu. “Ostanite u meni i ja u vama. Kao što loza ne može donijeti roda sama od sebe, ako ne ostane na trsu, tako ni vi ako ne ostanete u meni.” (Iv 15, 4)

Na poziv nove evangelizacije možemo odgovoriti ako živimo u dubokom zajedništvu s Isusom u Mariji. “Dragi mladi, volite tišinu! Samoća s Kristom nikada nije izoliranost već Njegova tajanstvena prisutnost.”(Ivan Pavao II)

Marija je za nas uzor velike moliteljice. Po Njezinom primjeru učimo gledati Isusa i promatrati Njegov život preko otajstva krunice. Meditativnim razmatranjem otajstava postajemo mirniji i slobodniji slušati Boga.

Molitvom sve dublje spoznajemo Božju ljubav. Tako raste povjerenje sve do onog trenutka kada ćemo biti sposobni, bez straha, staviti svoj život u Božje ruke. S vremenom, prijateljstvo će rasti i Bog će se otkriti u našem životu. U molitvi, u zajedništvu s Bogom, doživjet ćemo veliku radost, biti ćemo uistinu sretni!

Za kraj, riječi iz Međugorja: “Draga djeco, kad biste znali kolike vam milosti Bog daje u molitvi, molili biste dan i noć!”