“Milosrđe mi je milo…” (Mt 9,13)

“Milosrđe mi je milo…” (Mt 9,13)

Kako je tema prošlog kampa za djevojčice bila uvod u Godinu milosrđa, koja je započela 8. 12. otvaranjem Svetih vrata u Rimu, odlučile smo nastaviti promišljati o Božjem milosrđu i na ovom zimskom kampu koji se održao u Duhovnom centru Veternica od 7. do 10. 1. 2016. godine. Tema kampa bila je Milosrđe mi je milo. Ovaj puta više smo učile o duhovnim i tjelesnim djelima milosrđa, potpunom oprostu koji možemo zadobiti vršeći ih te o življenju svetosti u našoj svakodnevnici.
Snijeg je zabijelio cijeli veternički kraj, a naše oduševljenje kada smo se približavale Veternici sve je više raslo. Na ovom kampu sudjelovalo je 30 djevojčica iz okolice Čakovca, Križevaca, Koprivnice te Sesveta.
Nakon što smo se sve smjestile, započele smo igrama upoznavanja te pravilima dobro poznatim već redovitim kampericama. Slijedila je sveta misa, večera te osvrt na prethodni kamp uz gledanje fotografija koje uvijek probude veliku radost u srcima djevojčica, kao i voditeljica.
Na Veternici nas je široka srca ponovno primio velečasni Damjan, pazeći u svakom trenutku da nam što ne nedostaje. U petak smo dan započele pripremom za ispovijed nakon koje su se djevojčice u sakramentu ispovijedi susrele s velikim Božjim milosrđem. Čista smo srca dalje slušale o milosrđu Božjem te o godini milosrđa i potpunom oprostu. Ovog puta pomnije smo razmatrale o tjelesnim i duhovnim djelima milosrđa gdje smo kod svakog djela naglasile što konkretno mi možemo u našoj svakodnevnici učiniti.
Svaki dan smo se susrele s Isusom u svetoj misi koja nam je uvijek iznova bila centar dana i okrepa za naše duše. Puno smo pjevale, igrale se, a kroz neke nove igre veoma smo se razveselile i nasmijale.
Kreativna radionica bila je izrada malih torbica od tkanine u koje su djevojčice stavljale 55 malih papirića na kojima su navedena konkretna djela milosrđa koja mogu izvlačiti svaki dan te ih i činiti. Kao i uvijek djevojčice su pokazale svoju zainteresiranost i kreativnost u šivanju i radu torbica. S obzirom da je vrijeme bilo lijepo, svaki dan smo se malo prošetale uz pjesmu i razgovor o životu svetaca, a budući da je bilo snijega bilo je prilike i za grudanje i pravljenje snjegovića.
U radu po grupama djevojčice su se razmatrale tekstove iz evanđelja o Milosrdnom ocu, nakon čega su svoj tekst prezentirale glumom ostalim djevojčicama. Subota navečer obilježena je klanjanjem Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu, nakon kojeg su djevojčice u tišini krenule prema svojim sobama na spavanje.
Kamp smo završile molitvom u manjim grupama te razgovorom kako svatko od nas može postati svet čineći djela milosrđa, zatim svetom misom, zajedničkim ručkom, “otkrivanjem anđela ” i riječju ohrabrenja za sve što je pred nama.
Od srca zahvaljujemo svim roditeljima i dobročiniteljima koji su omogućili svakoj djevojčici da nam se pridruži na ovom kampu na kojem su više upoznale Isusa, Mariju, svetu Faustinu, donijele nove odluke za svetost, upoznale djela milosrđa i sigurno još puno toga što je samo u dječjim i našim srcima duboko urezano. Još više zahvaljujemo onima koji su nas cijelo vrijeme pratili molitvom i žrtvom.

Božansko milosrđe, ti slasti i neizmjerna radosti sviju svetih, uzdamo se u tebe!