“Igrajte se, skačite, vičite, samo nemojte griješiti!”

“Igrajte se, skačite, vičite, samo nemojte griješiti!”


Četrnaesti kamp za djevojčice održan je od 1. do 4. svibnja u Mađarevu gdje nam je vrata župne kuće i svog srca još jednom otvorio naš domaćin fra Igor Horvat. Dvadeset djevojčica iz različitih dijelova Međimurske županije te iz Križevaca četiri su dana u zajedništvu učile o don Boscu, svecu i prijatelju djece i mladih. I ne samo to, nastojale smo zaista i živjeti duh don Bosca u radosti koju je on toliko naglašavao.

Kamp smo započele igrama upoznavanja i ponavljanjem pravila kampa. U četvrtak navečer djevojčice su izvlačile svoje ovčice kojima će one biti dobri pastiri na ovom kampu, bolje ih upoznati i o njima se brinuti. Dan je završio, kao i svaki sljedeći, večernjom molitvom i pričom za laku noć, tako da su djevojčice odlazile na počinak s mislima o dogodovštinama iz života don Bosca kojih je bilo pregršt. Priča ili riječ za laku noć tradicija je koja potječe iz don Boscovih dana kada je mama Margareta, don Boscova i “mama siromašnih dječaka”, svaku večer prije spavanja dječacima iz oratorija rekla nekoliko poticajnih riječi s kojima bi odlazili na spavanje. Nakon majčine smrti, don Bosco je nastavio ovaj lijep običaj.

U petak ujutro kroz prezentaciju smo izdvojili ključne trenutke i događaje iz don Boscova života koji su oblikovali njegov život, utjecali na društvo njegova doba i postavili temelje salezijanske obitelji koju je on osnovao. Nakon toga djevojčice su u grupama osmislile dramatizaciju nekoliko najpoznatijih don Boscovih snova iz kojih i danas možemo izvući poruku za sebe te ih prezentirale ostalim djevojčicama. Poslijepodne su djevojčice ispitom savjesti pripremile svoja srca i misli za sakrament ispovijedi za koji je don Bosco rekao da je “najugodniji čin poniznosti pred Gospodinom.” Navečer smo pogledale dio filma o don Boscu i njegovim dječacima.

U subotu ujutro djevojčice su se u sakramentu ispovijedi vratile u zagrljaj milosrdnoga Oca, a poslijepodne su njihovim kreativnim izražavanjem nastali brojni prekrasni bookmarkeri na koje su ispisale don Boscove misli koje će ih pratiti u svakodnevici. Evo nekih od njih:

“Veseo + dobar – zao = svet”

“Uzdajte se u Mariju Pomoćnicu i Isusa u Presvetom Oltarskom Sakramentu i vidjet ćete što su čudesa.”

“Dovoljno mi je da ste mladi i ja sam svim srcem uz vas.”

“Dopustite mi da vam otvoreno kažem, svi ste vi lopovi. Ukrali ste mi srce!”

“Igrajte se, skačite, vičite, samo nemojte griješiti.”
“Sve vas čekam u raju.”

Subotnja večer započela je sv. misom i klanjanjem pred Presvetim. Rekle smo Isusu svoje želje i prisjetile se don Boscovih riječi da ćemo vidjeti što su čudesa budemo li se uzdale u Isusa u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Nakon večere igrale smo kviz “Tko želi biti salezijanac?” u kojem su djevojčice pokazale zavidno znanje o don Boscu, a najbolja ekipa dobila je knjižice o don Boscu, sv. Dominiku Saviju i bl. Aleksandrini Costa, salezijanskim svecima. Zabavu smo nastavile uz slatkiše i društvene igre.

U nedjelju ujutro pastiri su predstavili svoje ovčice, a nakon sv. mise i finog nedjeljnog ručka, spakirale smo svoje stvari i pospremile župnu kuću. Prije polaska svojim kućama, pozdravile smo se uz molitvu i prisjećanje na nekoliko poticajnih don Boscovih misli koje ćemo pokušati ugraditi u našu svakodnevicu.

Zahvaljujemo roditeljima koji su nam povjerili svoju djecu i fra Igoru Horvatu koji nam je omogućio da svaki dan slavimo sv. misu i predmolimo krunicu u crkvi, da provedemo nekoliko dana okružene prirodnim ljepotama i da župna kuća na nekoliko dana postane naš mali raspjevani oratorij baš kao iz don Boscovih dana.

Molimo za zagovor sv. Ivana Bosca čiju smo blizinu kao oca i učitelja mladih ovih dana posebno doživjele. Svoje dobre odluke stavljamo u srce Marije, Pomoćnice kršćana koja neka nam pomogne da ih živimo u ustrajnosti i radosti.