Hodočašće u Međugorje 2013

Hodočašće u Međugorje 2013


Veliko godišnje Totus Tuus hodočašće u Međugorje održano je od 15. do 20. srpnja. Otprilike 170 hodočasnika svih dobi susrelo se u ponedjeljak ujutro u Međugorju. Okupili smo se iz različitih krajeva Hrvatske – Međimurja, Varaždina i okolice, Zagreba, Križevaca, Osijeka, a nekoliko hodočasnika došlo je i iz Slovenije te Mostara.

Kroz pet dana provedenih kod naše Majke, Kraljice Mira, trudili smo se u zajedništvu živjeti poruke koje nam ona daje. Marija nas kao Kraljica Mira poziva da budemo radosni nositelji mira u ovaj nemirni svijet. Preduvjet za to je da najprije živimo mir u našim srcima i našim obiteljima, a onda će mir kao rijeka poteći u cijeli svijet. Da bismo to mogli, moramo biti spremni ići putem obraćenja svaki dan. Majka Božja u jednoj je poruci rekla da je poziv na obraćenje najvažnija poruka koju je ovdje dala. Ponudila nam je i pomoć na tom putu gdje nas svakodnevno napadaju naši Golijati. Zato nam je dala pet kamenova pomoću kojih ćemo sigurno pobijediti, a to su: svakodnevna molitva krunice – molitva srcem, svakodnevno čitanje Riječi Božje, mjesečna ispovijed, post o kruhu i vodi srijedom i petkom te što češća Euharistija, po mogućnosti svaki dan. Živeći u zajedništvu po ovim Maminim savjetima gledali smo kroz ovih pet dana kako padaju Golijati naše nevjere, naših grijeha i rana te se po tome obnovila naša nada da je moguće živjeti mir u ovome svijetu.

Od jedne mještanke koja je sada vodič u Međugorju čuli smo cijelu priču i mnoge zanimljivosti o samim počecima ukazanja i o tome kako je to danas, a i sami smo hodočastili na Podbrdo, mjesto prvih Marijinih ukazanja u Međugorju. Posjetili smo zajednicu Cenacolo gdje smo čuli svjedočanstvo jednoga mladića o promjeni njegovog života upravo po življenju Marijinih poruka i bratskoj ljubavi ostalih momaka u zajednici. U petak smo hodočastili na brdo Križevac do zavjetnog križa koji su mještani Međugorja podigli davno prije prvih ukazanja, a za koji je Marija rekla da je također bio u Božjem planu. Poseban naglasak kroz cijeli tjedan stavljen je na sudjelovanje na večernjem molitvenom programu u crkvi na otvorenom gdje smo svaki dan slavili svetu misu, molili krunicu, u srijedu i četvrtak sudjelovali na klanjanju Presvetom Oltarskom Sakramentu, a u petak na klanjanju križu. Također je svaki dan bio osmišljen i poseban Totus Tuus program za odrasle, mlade i djecu gdje smo molitvom, slavljenjem, igrokazima, plesom, pripremom za ispovijed te nagovorima voditelja zajednice sve više otvarali svoja srca za ljubav Božju.

Tutićima će ovogodišnje hodočašće ostati u posebnom sjećanju i po tome što smo u Međugorju obnovili svoja obećanja, a dvojica kandidata dali su ih po prvi put pred hodočasnicima, braćom i sestrama iz zajednice i našim prijateljem don Srečkom iz Slovenije kojemu zahvaljujemo na njegovoj prisutnosti, otvorenosti za nas i blagoslovu.

Sva događanja i cijeli program ovih pet dana bili su veliki paket Božjih darova za svakoga od nas koji nam je predala naša nebeska Mama. U svjedočanstvima u autobusu na povratku našim domovima čuli smo da nas Bog daruje u izobilju, po čemu je još više porasla naša vjera, nada i radost. Sada znamo da je sjeme Božje milosti posijano. Molimo jedni za druge i molite za nas da svako sjeme urodi višestruko svojim plodovima da bismo bili Božje ispružene ruke u ovome svijetu.

Božji i Marijin blagoslov!