Gle kako je lijepo…

Gle kako je lijepo…


… i kako je dobro kao braća zajedno živjeti. To je iskustvo koje smo svi ponijeli sa zajedničkog Totus Tuus godišnjeg odmora u Italiji.

Prije 10-ak godina na poticaj nekolicine tutića koji su uvidjeli da bi nakon cjelogodišnjeg angažmana u apostolatu zajednice bilo dobro da se svi zajedno kao velika obitelj odmorimo, nastala je ideja tzv. Urlauba.

Ove godine u Viterbu, gdje se od početaka odlazi na odmor, okupilo se 70-ak tutića, obećanici, kandidati, mladi te obitelji s djecom, a s nama su bila i trojica svećenika. Iako je inicijativa proizašla od njemačkih tutića, na odmor su uvijek dobrodošli i Hrvati pa je nas devetero hrvatskih tutića 26. listopada krenulo put Italije. Na putu do Viterba hodočastili smo u Padovu sv. Antunu i sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću čiji smo zagovor na poseban način doživjeli. Jedan od najljepših trenutaka proteklog tjedna bio je posjet Rimu i prisustvovanje na općoj audijenciji gdje je papa Franjo govorio o općinstvu svetih i ljepoti zajedništva u svetim stvarima i među svetim osobama, odnosno onima koji vjeruju u Gospodina. Papa je istaknuo da je to jedna od najutješnijih istina naše vjere jer nas podsjeća da nismo sami već da postoji zajedništvo života među onima koji pripadaju Kristu.

Kroz ovih tjedan dana provedenih s braćom i sestrama iz Njemačke doživjeli smo ljepotu zajedništva o kojoj je Papa govorio. Najviše u svakodnevnom slavljenju sv. mise, klanjanju, pjesmama, ali i pripremanju obroka, pospremanju  nakon jela, igranju odbojke na plaži, kupanju i razgovorima. Dok smo bili u Rimu, posebno nas je obradovao susret s fra Tomom kojega je također obradovao susret s nama. Malo umorni od višesatnog putovanja, ali učvršćeni u zajedništvu i ljubavi, vratili smo se ohrabreni u svakodnevicu.