Bili smo u Ljubljani

Bili smo u Ljubljani

Na poziv naših prijatelja iz Slovenije, vikend (27. i 28. travnja) proveli smo na evangelizaciji u Ljubljani. Dočekani velikim osmjesima na licima i otvorenoga srca, susret smo započeli slavljenjem i molitvom krunice u kapelici posvećenoj Mariji koja se nalazi u sklopu crkve sv. Josipa gdje djeluju isusovci. U stanci predviđenoj za ručak uspjeli smo vidjeti i nešto od ljepota ovoga grada. Popodnevni program nastavili smo molitvom i Sanjinim svjedočanstvom o ljubavi Božjoj u njezinom životu.

Veliki blagoslov za nas bili su svećenici koji su s nama bili cijeli dan, vlč. Srečko i vlč. Peter, pa smo kroz cijeli dan imali priliku za sakrament sv. ispovijedi. Nakon svjedočanstva vlč. Srečko u svojoj katehezi o Riječi Božjoj potaknuo nas je da svu svoju brigu povjerimo Bogu jer on se brine za nas (1 Pt 5, 7). Kroz primjer izraelskoga naroda koji je 40 godina mrmljao protiv Boga i na kraju sam odlučio pronaći put iz pustinje te se, kružeći oko brda, ipak vratio na isto mjesto, osvijestili smo si da mrmljanje ne dovodi do nikakvog napretka i da se moramo preobraziti obnavljanjem naše pameti da bismo mogli razabrati što je volja Božja (Rim 12, 2). Zato smo se odlučili da ćemo oboriti mudrovanja i svaku oholost koja se diže protiv spoznaje Boga i zarobiti naš um na pokornost Kristu (2 Kor 10, 5) da bismo bili slobodni i sretni jer “svi su dani bijednikovi zli, a komu je srce sretno, na gozbi je bez prestanka.” (Izr 15, 15). Na kraju kateheze vlč. Srečko pozvao nas je da gledajući u sliku Tome, koji dodiruje rane uskrsloga Krista, i mi ranama svoje nevjere dotaknemo Isusove rane koje nas liječe te sa sv. Tomom uskliknemo “Gospodin moj i Bog moj!” (Iv 20, 28).

Puni novih spoznaja i zahvalni Bogu slavili smo Ga plesom, a čuli smo i Petrino svjedočanstvo o njezinom susretu sa živim Bogom koji ozdravlja. Subotnji susret završili smo slavljenjem sv. mise i klanjanjem Presvetom Oltarskom Sakramentu. Svakoga pojedinačno po svećeničkim rukama, na kraju klanjanja, blagoslovio je Svemogući Bog Otac i Sin i Duh Sveti. Prespavali smo po obiteljima koje su nas vrlo srdačno ugostile.

Nedjeljni susret započeli smo molitvom krunice što nam je bila priprema za  sv. misu koju smo slavili u crkvi sv. Petra. Nakon zajedničkog ručka i molitve pozdravili smo se s našim prijateljima Slovencima sa željom za skorim zajedničkim susretom.

Zahvaljujemo im na njihovom gostoprimstvu, hvala i svećenicima na njihovoj otvorenosti za nas.

P.S. Vlč. Srečko otkrio nam je lozinku koja otvara sva vrata – “Ivan tri, šesnaest” (Iv 3, 16).