?>

Evangelizacija kroz kazalište

Evangelizacija kroz kazalište

Kazalište je jedan od oblika evangelizacije koju provodi zajednica Totus Tuus. Ove smo korizme dobili priliku uprizoriti pantomimu Povratak Ocu,i to čak četiri puta, koja je nastala u njemačkoj zajednici Totus Tuus.

Prva izvedba bila je 16. ožujka na križnom putu mladih Varaždinske biskupije u dvorani koprivničke Srednje škole. Nakon cjelodnevnih priprema i uvježbavanja (jer je to bilo prvi puta da su zajedno glumili Nijemci i Hrvati u toj postavi, a neki su i glumili prvi put) u molitvi smo dočekali sudionike križnog puta i putem pantomime pokušali im posvijestiti stvarnost križa i Isusove patnje za osobno spasenje svakog od nas. Druga izvedba bila je u ponedjeljak 18. ožujka u srednjoj školi u Čakovcu za sve učenike, roditelje i djelatnike škole. Treća izvedba održana je dan kasnije, 19. ožujka u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu, a posljednja u Centru za kulturu u Čakovcu 20. ožujka.

Pantomima prikazuje stvaranje svijeta i prvih ljudi, čovjekov pad u grijeh i milosrđe Oca koji zbog ljubavi šalje na svijet Sina da otkupi život i dušu čovjeka. Zorno je prikazano ono što svijet tj. grijeh nudi čovjeku, sva iskušenja poput bogatstva, biti u trendu, kompromisi koje činimo da bismo bili prihvaćeni u društvu poput pijančevanja, bludnosti, droge i na kraju se događa ono do čega grijesi dovode, a to je raskol između čovjeka i Boga koji je prije Isusa bio nepremostiv. Po Isusovom križu i uz pomoć i zagovor Majke Marije događa se u srcu čovjeka obraćenje i povratak Ocu.

Nadamo se da je svatko od prisutnih gledajući doživio barem malu iskru Božje ljubavi, dobio spoznaju o smislu svog življenja ili se barem samo zapitao:“ A gdje sam ja u toj priči?“ Jer mi smo, pripremajući se za izvedbe, doživjeli i težinu i ljepotu iskrenog zajedništva, Božju svemoć koja nas podupire u našoj nemoći i nedostatcima te radost što možemo biti svjedoci ljubavi Božje svima koje susrećemo.

Zahvalni smo vlč. Kosecu, povjereniku za pastoral mladih Varaždinske biskupije što nam je pomogao u organizaciji svih izvedbi, imao povjerenja u nas i dao nam priliku da izađemo iz crkvenih prostora te se tako obratimo i onima koji možda nisu vjernici, a u potrazi su za smislom. Zahvaljujemo i našoj braći i sestrama iz zajednice u Njemačkoj što su izdvojili čak nekoliko dana i proputovali više od 2000 kilometara da bi nam pomogli navijestiti Radosnu vijest na jedan ne toliko uobičajen način, na kazališnim daskama.

Nadamo se da će do sljedeće godine nastati neka nova predstava za neke nove prilike. Ako i vi to želite, pozivamo vas, molite za nas!

Božji i Marijin blagoslov!