Dočekali smo 2020. na svetoj misi i u klanjanju

Dočekali smo 2020. na svetoj misi i u klanjanju

Novu Godinu smo dočekali u župi Svetoga Petra i Pavla u Šarengradu (nadbiskupija Đakovačko-osječka, Vukovarski dekanat) u molitvenom zajedništvu sa župljanima na čelu s fra Mijom Tikvićem, OFM.
U Šarengrad smo pristigli u subotu, 28.prosinca. u večernjim satima, gdje smo sudjelovali na večernjoj svetoj misi koju smo i animirali. Nakon toga uslijedila je zajednička večera. Subotu smo zaključili zajedničkim razmatranjem nedjeljnih liturgijskih čitanja uz pokoju pjesmu.
Nedjelju smo započeli pučkom misom u 11 sati.
Poslije ručka pohodili smo spomen-dom Ovčaru, masovnu grobnica žrtava Vukovara te Memorijalno groblje. Na kraju smo posjetili crkvu svetog Filipa i Jakova gdje smo molili žalosna otajstva Gospine krunice za žrtve Vukovara.
Navečer smo se počastili punčem, a zagrijali smo i nekoliko partija “mafije”.

U ponedjeljak smo dočekali ostatak hodočasnika iz Križevaca i Osijeka, a sveukupno nas je bilo tridesetak. Došli smo i iz Čakovca i okolice te Zagreba. Ponedjeljak je obilježilo jutarnje slavljenje. Poslijepodne smo iskoristili za slobodno vrijeme i šetnjom uz Dunav, te razgledavanje šarengradske srednjovjekovne utvrde. Dan smo zaključili večernjom misom i slavljenjem.
Utorak, kao zadnji dan godine, započeli smo postom. Također smo započeli sa krugom zahvale za proteklu godinu koji smo završili u srijedu prije polaska kućama. Animirali smo večernju misu, a istoga smo dana imali i bdijenje uoči dočeka Nove godine koje se sastojalo od klanjanja, slavljenja, čitanja psalama i razmatranja. Pridružili su nam se i župljani. U ponoć smo slavili misu, a novogodišnja noć nastavljena je uz pjesmu i ples u župnoj crkvi.

U srijedu, 1.siječnja, ohrabreni, potaknuti i dotaknuti Prisutnošću Svetoga krenuli smo svojim domovima. Fra Mijini poticaji nikoga nisu ostavili ravnodušnim, a evo ih nekoliko:

  • biti zahvalan – najprije i najviše za male stvari
  • ljubav je najvažnija, ljubav prije svega
  •  život se sastoji od malih trenutaka, časova, dana, planiraj po malo
  • izvući se iz svijeta maštanja, ako pretjerujemo razboljet ćemo se, to nije konkretan svijet
  • probuditi ljubav za stvoreno iz zahvalnosti prema Bogu, zagrli drvo – nitko ti ga neće oduzeti, Bog je to stvorio za tebe!

I za kraj sretna vam i Duhom Svetim ispunjena nova godina!