Doček Nove godine u Šarengradu

Doček Nove godine u Šarengradu


Unazad zadnje 4 godine ispraćamo staru i dočekujemo novu godinu u Šarengradu kod našega dragog prijatelja fra Josipa Šoštarića. Ove je godine šarengradsku župnu kuću oživjelo i ispunilo čak 60-ak tutića.

Na put smo krenuli u popodnevnim satima u ponedjeljak, 30. prosinca, iz različitih dijelova Hrvatske, od Čakovca, Križevaca, Zagreba do Osijeka. Otvorena srca, široka osmjeha i raširenih ruku dočekali su nas je fra Joža i fina večera. Po završetku večernje molitve otišli smo na spavanje s mislima o poticajnim riječima fra Jože koji nas je odlomkom iz duhovnog spjeva sv. Ivana od Križa potaknuo na “kopanje” i ulazak u duhovni rudnik gdje su skrivena sva bogatstva spoznaje i neiscrpive ljubavi Kristove. Ujutro smo, nakon molitve i doručka, po grupama razmatrali odlomak iz spomenutog spjeva sv. Ivana od Križa i proslov Ivanovog  evanđelja. Podijelili smo u grupi svoja iskustva o življenju tih riječi u našoj svakodnevici te razmišljanja i ideje kako ih živjeti na još dublji i konkretniji način. Lijepo vrijeme popodne smo iskoristili za šetnju po Šarengradu, otišli smo do Dunava i popeli se do šarengradske tvrđave odakle smo imali predivan pogled na cijeli Šarengrad. Druženje smo nastavili u kući uz različite društvene igre koje uvijek unesu dobro raspoloženje u svako srce i po kojima nam raste zajedništvo. Nakon odmora došlo je vrijeme za još malo “kopanja” pa smo s fra Jožom i jedni s drugima podijelili svoja razmišljanja iz rada po grupama. Po ovome smo postali svjesni koliko je bogata Riječ Božja i kako svakoga dotiče osobno i drugačije a kada to podijelimo s drugima, obogaćuje nas neizmjerno. Fra Joža nam je tada još posebnu pozornost skrenuo na važnost i djelotvornost riječi u našem životu i na pogubnost psovke. Navečer smo sudjelovali na misi zahvalnici na kojoj smo se prisjetili kolikim dobrima nas je Otac naš darovao kroz cijelu godinu i na tome smo zahvalili. Staru godinu ispratili smo u klanjanju pred Presvetim i ušli u Novu najvećim slavljem – Euharistijom. Molili smo posebno za Duha Svetoga za sve ono što je pred nama.

Posebnost početka svake godine je izvlačenje svojih svetaca zaštitnika za cijelu godinu koje ćemo bolje upoznati i moliti na određenu nakanu. Vjerujemo da oni biraju nas, a ne mi njih. Ujutro smo animirali sv. misu u Mohovu i Šarengradu na kojima smo pogled uprli u Mariju Bogorodicu koja se slavi 1.siječnja i molili za njezino vodstvo i zaštitu kroz cijelu godinu. Nakon ručka, pospremanja i završnih riječi fra Jože, ohrabreni smo krenuli na put prema svojoj svakodnevici.

Hvala fra Joži na gostoprimstvu i ljubavi za nas te na svakom poticaju da dublje zaronimo u Krista, posebno kroz Riječ Božju. Molimo za ustrajnost u svim dobrim odlukama i zagovor Marijin i naših svetaca.

 Blagoslovljena Vam cijela godina koja je pred nama!