Djelima milosrđa do svetosti

Djelima milosrđa do svetosti

Dvadeset sedam djevojčica iz Mostara i okolice u dobi od 9 do 14 godina sudjelovalo je na 4. Totus Tuus kampu organiziranom od 27. do 29. svibnja u franjevačkoj Kući mira u Međugorju. Tema kampa bila je Božje milosrđe.

Kamp je započeo igrama upoznavanja, utvrđivanjem pravila i pjevanjem te najavom teme. Svaka kamperica izvukla je djevojčicu koju je trebala upoznati, moliti za nju i iskazivati joj djela milosrđa. Na kraju dana djevojčice su se pomolile i zahvalile na svemu lijepom što im je Bog darovao. U subotu prijepodne pogledale su prezentaciju o životu sv. Faustine Kowalske kojoj se ukazivao Milosrdni Isus i objavio joj Božje milosrđe, o sv. papi Ivanu Pavlu II. koji je proširio štovanje Božjeg milosrđa na cijeli svijet, te o Godini Božjeg milosrđa u kojoj se sada nalazimo, a proglasio ju je papa Franjo. Saznale smo još o vratima milosrđa i uvjetima zadobivanja potpunog oprosta koji u ovoj Godini milosrđa možemo namijeniti za nas ili za duše u čistilištu. Nakon prezentacije djevojčice su se podijelili u 7 grupa. Svaka grupa izvukla je jedno tjelesno i jedno duhovno djelo milosrđa koje su trebale prikazati pantomimom ili skečem. Ostale grupe pogađale su o kojem se djelu milosrđa radi.

Bog je darovao prekrasno vrijeme za društvene igre i pjevanje vani u dvorištu gdje su djevojčice simbolično preskočivši uže ˝skočile u radost˝ – bio je to ˝skok u radost˝. U kreativnoj radionici svaka je sebi izradila ikonu Milosrdnog Isusa kao podsjetnik na Božje milosrđe i molitvu kod kuće. Budući da je ovo prvenstveno kamp s duhovnim sadržajima, djevojčice su molile krunicu, ispovjedile se, išle na misu i klanjale se Presvetom Oltarskom Sakramentu, čitale riječ Božju i Gospine poruke. U 15 sati izmolile su krunicu Božjeg milosrđa sjetivši se Isusovog probodenog srca na križu u molitvi koju je Isus za spas grješnika dao sv. Faustini Kowalskoj: ˝O krvi i vodo, što potekoste iz srca Isusova kao izvor milosrđa za nas, uzdam se u Tebe!˝

Kamp je završio ˝prebrzo˝ za ovu neiscrpnu temu, mnogo toga smo naučile. Zahvaljujemo roditeljima i svima koji su molili za nas, a najviše našoj nebeskoj Mami i Isusu.