“Božje milosrđe je iznad svakog našeg očekivanja” (sv. Leopold Bogdan Mandić)

“Božje milosrđe je iznad svakog našeg očekivanja” (sv. Leopold Bogdan Mandić)

Papa Franjo već je prošle godine odredio da će jedan od zaštitnika Svete godine milosrđa, u kojoj se nalazimo, biti hrvatski svetac sv. Leopold Bogdan Mandić, veliki širitelj Božjeg milosrđa po sakramentu ispovijedi na koju je i stavljen naglasak u ovoj godini milosrđa. Potaknute time, željele smo ga bolje upoznati na kampu za djevojčice održanom od 11. do 13. ožujka u Centru Mariapoli u Križevcima. Sudjelovalo je 26 djevojčica iz Međimurja i Križevaca sa svojim voditeljicama. Kroz prezentaciju i rad po grupama upoznale smo sv. Leopolda i saznale da je bio vrlo nizak, svega 135 cm, bio je vrlo blag prema svima, iako je bio veoma nagle naravi, ali ju je znao dobro obuzdati. Jako je volio Blaženu Djevicu Mariju koju je nazivao “blagoslovljena Gospodarica”, a već za njegova života po njegovoj molitvi dogodila su se brojna ozdravljenja i čudesa. Najpoznatiji je po tome što je cijeli svoj život gotovo isključivo posvetio službi ispovijedanja, međutim, manje je poznato da je ta njegova služba bila potaknuta žarkom željom da se potpuno dade za jedinstvo kršćana. Naime, već u najranijim godinama osjetio je želju da radi na kršćanskom jedinstvu, osobito Zapadne i Istočne Crkve. Kada njegovi poglavari nisu udovoljili želji da bude misionar, već mu odredili službu u Padovi, on je svoj ekumenski apostolat živio u ispovjedaonici s odlukom da će svaka duša koja bude tražila njegovu službu biti njegov Istok, sve s nakanom “da svi budu jedno.” Zanimljivo je da je kamp održan u Centru Mariapoli koji vode članovi Pokreta fokolara čija je utemeljiteljica Chiara Lubich imala istu želju u srcu – da svi budu jednu. Zato je Pokret fokolara međureligijska zajednica čiji je cilj bratstvo čitave ljudske obitelji. Još je zanimljivije da se Centar Mariapoli nalazi pri grkokatoličkoj katedrali Presvetog Trojstva unutar nekadašnjeg grkokatoličkog samostana. Ostale smo zadivljene kako nam je sv. Leopold izmolio da samo svojom prisutnošću doživimo i živimo to jedinstvo koje je bilo njegov san. Na kraju kampa djevojčice su, igrajući zanimljiv kviz o sv. Leopoldu, svojim znanjem pokazale da je i njih ovaj svetac “osvojio”.

Papa nas ove godine posebno potiče na hodočašće prema Svetim vratima, u crkve u kojima možemo dobiti potpuni oprost. Jedna od crkvi koja ove godine ima Sveta vrata je crkva sv. Ane u Križevcima u koju smo svakodnevno “hodočastile” na svetu misu kako bi primile potpuni oprost nakon što smo se još jednom susrele s milosrdnim Ocem u sakramentu sv. ispovijedi.

Kao i na svakom kampu nije nedostajalo ni puno igre, pjesme, plesa, radosti, prijateljstva i zajedništva.  Djevojčice su stekle nove prijateljice i jednog posebnog prijatelja – sv. Leopolda. Posebno nas raduje što ga uskoro možemo posjetiti u Zagrebu, kamo dolazi njegovo tijelo od 13. do 18. travnja i biti će izloženo na štovanje vjernicima u župi sv. Lepolda Bogdana Mandića u zagrebačkoj Dubravi.

Radujemo se tom susretu i sljedećem kampu!